Orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych to dokument świadczący o zdrowiu oraz braku zakaźnych drobnoustrojów w organizmie pracownika. Pracodawca może wymagać, aby posiadały je nowo zatrudniane osoby, które na stanowisku pracy będą miały m.in. kontakt z żywnością.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 2 lutego 2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych, osoby pracujące w gastronomii, branży spożywczej, mające kontakt z chorymi w szpitalach lub innych placówkach zdrowia albo opiekujące się dziećmi mają obowiązek wykonania badań wykluczających zakażenie pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C i innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella. Na podstawie wyników badań lekarz medycyny pracy wpisuje odpowiednie orzeczenie.
Książeczkę sanitarno-epidemiologiczną, wraz z aktualnymi badaniami lekarskimi, muszą posiadać m.in.:
Medicus A.T. ©2024 Wykonanie ADVERTpro.co